Turizmin yanı sıra, iş, sanat, sağlık, spor, kültür ya da eğitim için Avrupa’ya gitmek isteyenlerden vize alamayan Türk vatandaşlarının oranı yüzde 60-70'leri buldu.
Vize krizi her geçen gün daha da derinleşiyor. Türk vatandaşlarının Avrupa'ya seyahat etmesi gittikçe zorlaşıyor. Seyahat acenteleri de Konsolosluk ve Büyükelçiliklerde vize işlemi yapan şirketlerden randevu alamıyor. Sözcü'den Yavuz Alatan imzalı habere göre, İltica talepleri ve gri pasaportlu kaçakların da etkisi ile başvuruların büyük bölümü reddediliyor, 180-230 Euro arasında ödenen ücretler yanıyor. Vize sıkıntısını çözmek için Ankara’da "Vize Acenteleri Derneği" kuruldu.
Vize Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada "Randevular satılıyor, işin suyu çıktı. 25 yıldır bu işle uğraşıyorum, böyle bir dönem yaşamadık" dedi.
Çalışkan, şunları söyledi:
"TURLAR İPTAL EDİLİYOR"
-Pandemiden sonra vize işlemlerinde önce yoğunluk başladı sonra da ret oranları arttı. Şimdi en büyük sorun Büyükelçilik ve Konsoloslukların vize işlemlerini devrettiği firmalardan randevu almak. İnternet üzerinden randevu açılsa da hemen doluyor, aylar sonraya atıyor.
-Araya farklı şeyler de giriyor randevular satılıyor. Seyahat acenteleri de zorda, misafirlerine vize alamıyorlar, turlar iptal ediliyor. Standart olarak 80 Euro’dan başlayan fiyatlar kargo ücreti, hizmet bedeli vesaire derken 180-230 Euro’ya kadar çıkıyor, elçilik vize vermezse bu para da yanıyor.
"ALABİLEN ŞANSLI"
-Randevu alınıp başvuru yapılsa ve Elçiliklere tüm evraklar eksiksiz verilse dahi, Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere seyahat için almaları gereken Schengen vizesinde bekleme süresi uzarken, ret oranları da yükseldi.
-Birçok uluslararası kongre ya da sanat etkinliği için de Türklere vize verilmiyor.
TÜRSAB da seyahat acentelerinin sıkıntısının devam ettiğini, vize randevusu alma ve uzun zamana yayılan sürecin problem yarattığını vurguladı.
"VİZESİ OLAN DA GERİYE"
-Türkler özellikle Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Polonya gibi ülkelerden çok zor vize alıyor. Shengen vizesi alanlar da hangi ülkenin büyükelçiliğinden bu vizeyi aldıysa ilk olarak o ülkeye gitmediği taktirde sıkıntı yaşıyor ve giriş kapılarından geri çevrilebiliyor. ABD de çok geç randevu veriyor ve son 3-4 yıl içinde ülkesine gitmemiş kişilerin başvurularında tereddütlü davranıyor.
Comments