Pahalılık ve alım gücünün azalması iç turizmde tatilcileri sezonu kaydırmaya yöneltiyor. Tatile çıkmak isteyenlerin bir kısmı, yüksek fiyatlı haziran, temmuz ağustos ayları yerine eylül-ekim aylarında tatili tercih ediyor.
Turizm sezonuna girerken ortalama yüzde 90 civarında zamlanan konaklama fiyatları nedeniyle birçok tatilci, tatilini haziran-temmuz-ağustos ayları yerine fiyatların yüzde 50 ucuz tutulduğu düşük sezona erteleme yoluna gitti ve geceleme sayısını da azalttı.
Ekonomi Gazetesi’nden Selenay Yağcı’nın haberine göre bu yıl tatile gideceklerin bir kısmı özellikle yüksek fiyatlı haziran, temmuz ağustos ayları yerine eylül-ekim aylarında tatili tercih ediyor.
Düşük sezona yöneliş
Yerli turistin artık tatilini 7 aya yaydığını belirten Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, “Okula giden çocuğu olan aileler dışında artık farklı aylarda tatil yapma imkanı olanlar yüksek sezon yerine nisan-mayıs, eylül-ekim gibi ayları tercih ediyor. Konaklama süreleri azalıyor” derken Ela Excellence Resort Belek Turizm Koordinatörü Korhan Alşan, tatilcilerin tatilden vazgeçmeden bütçesine koşulara uydurduğunu, düşük sezona yöneldiğini söylüyor.
Tercihler değişiyor
Enflasyonun turizm sektörünü çok fazla etkilediğini, yerli turistin alternatif arayışına girdiğini belirten Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da, “Mesela yerli turist Mersin gibi daha güneye iniyor ya da daha kuzeye çıkıyor. Deniz turlarından kültür turlarına kayış var. Enflasyon artıyor ama kurlar bir süredir stabil, bu sebeple yurtdışına giden artıyor. Deniz için Mısır gibi ucuz ülkeler tercih ediliyor” dedi.
Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Mustafa Deliveli de Marmaris’te sezon kasıma kadar devam ediyor. Yerli turisti eylül-ekim- kasım aylarında bekliyoruz. Ekim-kasımda açık tesis sayısı da arttı. Yerli turistte kategori kaymaları da oldu. Önceden otele giden pansiyona geçebiliyor” dedi.
Comments