turizmisletmeyatirim.com-Turizm İşletme & Yatırım Dergisi tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’deki Yerli Otel Grupları” araştırması tamamlandı. Markası altında en az iki tesis bulunan yerli otel gruplarını mercek altına alan araştırmanın bulgularına göre, 159 yerli otel grubu, toplam 706 konaklama tesisiyle ülke çapında faaliyet gösteriyor. Kıyı şeridinden sanayi kentlerine, farklı konseptte ve kapasitede konaklama tesisleri ülkenin dört bir yanında konuklarına hizmet veriyor.
Turizm İşletme & Yatırım Dergisi olarak Türkiye genelinde faaliyet gösteren otel markalarına yönelik araştırmamızın ikinci ayağında, yerli otel zincirlerini ele aldık. Markası altında iki veya daha fazla tesis bulunan zincirleri mercek altına aldığımız “Türkiye’deki Yerli Otel Grupları” araştırması kapsamında ulaştığımız bilgilere göre; ülke genelinde 159 otel grubu 706 tesis ile ülke turizmine hizmet veriyor. Bulunduğu destinasyonun özelliklerine göre farklı konsept, kapasite ve yıldız kategorisinde yer alan tesisler yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.
159 otel grubu, zincirindeki tesislerle turizme hizmet veriyor
“Türkiye’deki Yerli Otel Grupları” araştırması sonucunda ulaşılan veriler, en hızlı büyüyen otel markalarına ışık tutuyor. Ulaşılan bulgulara göre, Dedeman Hotels & Resorts International 25 otel ile en yüksek tesis sayısına sahip grup… Dedeman’ı 24 tesis ile Anemon Hotels ve 18 tesis ile Kilit Hospitality Group izliyor. Listenin devamında ise sırasıyla Oti Hotels & Resorts International (14 otel), Barut Hotels (12 otel), Kaya Hotels & Resorts (12 otel), Rixos Hotels (12 otel), ATG Hotels (11 otel), Ladonia Hotels (11 otel), D - Hotels & Resorts (10 otel) ve Divan Grubu (10 otel) geliyor.
Antalya, Muğla ve İstanbul yerli otel gruplarının gözdesi
Yerli otel gruplarının ülke genelindeki lokasyonlarına bakıldığında, Akdeniz ve Ege şeridindeki yoğunlaşma dikkat çekiyor. Turizmin başkenti Antalya, yabancı gruplar kadar yerli otel gruplarının da ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Türkiye’deki yerli zincirlere bağlı toplam otel sayısının neredeyse yarısına ev sahipliği yapan Antalya’da 380 tesis, yerli bir grup çatısı altında faaliyet gösteriyor. Otel sayıları bazında incelendiğinde, Antalya’yı 83 tesis ile diğer bir turizm şehri Muğla izliyor. Ardından 21 yerli zincire bağlı otel ile mega kent İstanbul geliyor.
Sanayi ve ticaret kentleri zincir otellerin radarında
Türkiye genelinde turizm, sanayi ve ticaret bölgeleri yoğunlukta olmak üzere 46 şehirde yerli bir otel grubuna bağlı en az bir otel faaliyet gösteriyor. Yerli zincire bağlı otel sayısı bazında ilk üç kenti takip eden iller ise; 21 otel ile İzmir, 16 otel ile Ankara, 16 otel ile Aydın olarak öne çıkıyor. Büyük şehirlerin ve önemli turistik destinasyonların ardından ise 8 otel ile Konya, 7’şer otel ile Balıkesir, Bursa ve Sakarya ticaret ve sanayinin yoğunlaştığı illerin yerli otel gruplarının radarında olduğuna işaret ediyor. Bolu, Kocaeli ve Nevşehir’de 6’şar adet, Mersin’de 5 adet, Adana, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Manisa, Samsun ve Yalova’da 2’şer adet, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kırşehir, Malatya, Mardin, Ordu, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Uşak ve Zonguldak’ta ise birer otel yerli bir grup çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor.
İller bazında tesis sayısı Tesis sayısı bazında yerli otel grupşarı
Yerli otel gruplarının bulundukları iller
Comments