Eskişehir’in efsane belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen’in destekleriyle 21 yıl önce kentte kazandırılan Anemon Otel, Büyükerşen’e vefasını göstermek için büstünü yaptırdı. Büstün açılışı törenle yapıldı.
Anemon Otelleri Onursal Başkanı İsmail Akçura, Yılmaz Büyükerşen büstünün açılışında yaptığı konuşmada, askerlik için geldiği Eskişehir’de bir süre devlet hastanesi inşaatında çalıştığını, sonrasında ise İzmir’de döndüğünü anlattı.
2000’li yıllarda ailesi ile birlikte Eskişehir’i ziyaret ettiğinde bir otelde kaldıklarını ve otelden memnun kalmadıklarını söyleyen Akçura, Eskisehir.net'te yer alan habere göre, Büyükerşen’i ziyaret ederek “Eskişehir’e bir otel yapalım mı” teklifinde bulunduklarını, Büyükerşen’in de bundan memnuniyet duyacağını ifade ettiği belirtti.
“Büyükerşen olmasaydı oteli yapamazdık”
Eskişehir’de uzun zaman arazi aradıklarını ve bulamadıklarını, Büyükerşen’in girişimleri sayesinde uygun araziyi bularak inşaat başladıklarını anlatan Akçura, “O zamanlar burası buğday tarlasıydı. Otel projesini hazırlayarak, inşaata başladık. O zamanlar böyle bir otelin Eskişehir’de çalışmayacağı endişesini taşıyorduk. Büyükerşen bize moral vermeseydi biz bu oteli yapamazdık” dedi.
“Belediye başkanlığını bıraktığında çok üzüldük”
Büyükerşen’e, Eskişehir’e kazandırdıkları için minnettar olduklarını belirten Akçura, “Büyükerşen, belediye başkanlığını bıraktığında çok üzüldük. Kendisine minnet ve şükranlarımızı ifade etmek için otelin önüne büstünü koymayı istedim. Kendisi de beni kırmadı ve izin verdi.
Büstün kaidesine ‘Sokaklarında yaz aylarında tozdan, kış aylarında çamurdan yürünmeyen, yaz aylarında suların azaldığında yatağında hayvan ölülerinin bulunduğu Porsuk Nehri’ni içinde gondollarla gezilen, kenarında insanların piknik yaptığı hale sokan, Eskişehir’i gerek fiziki yapısı gerekse de içinde insanların özgür ve rahatça gezinebileceği bir Avrupa şehri haline getiren Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e kendim ve Eskişehirliler adına minnet duyuyorum’ diye yazacaktım.
Ancak Büyükerşen ‘Eskişehir’de ilk kez 5 yıldıza sahip olan bu otel Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in manevi destekleriyle yapılarak Eylül 2004’te törenle açılmıştır’ yazılmasını istedi” diye konuştu.
“Anemon Eskişehir’in simgesi oldu”
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Anemon Otel’in Eskişehir’in simgelerinden birisi olduğunu belirterek, “İsmail bey Eskişehir’e bu oteli kazandırdıysa eminim ki bunu Yılmaz Büyükerşen ismine güvenerek yaptı. Bu otel hepimize güzel anılar bıraktı” dedi.
“Oteller zincirine dönüştü”
Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise, Eskişehir’de temelleri atılan Anemon’un sonrasında Türkiye’de oteller zincirine dönüştüğünü belirterek, Akçura’ya gösterdiği vefadan dolayı teşekkür etti. Büyükerşen, “Eskişehir’de bu otelin temelin atıldığı günler, üç, dört tane köy oteli tipi iki, üç katlı oteller vardı. Eskişehir’e bir kasaba gözüyle bakanlar için o tür oteller de ihtiyacını karşılıyordu. Madem bir otel yapılacaktı, beş yıldızlı olmalıydı” dedi.
“Vefa duygusu siyaseti değiştirdi”
Büyükerşen, konuşmasında şunları söyledi: “Vefa borcu meselesi son zamanda kafamı fazlaca meşgul ediyor. Vefa gösterisi üst kademe siyasette bile değişiklilere sebep oldu. Bir takım yanlışlıkların doğmasına veya yanlışlıkların düzeltilmesine neden oldu. İsmail Akçura’ya ‘ yapma böyle bir şey’ dedim. ‘İstensen de istemesen de yapacağım’ dedi. Düşündüm, kararsız olduğumu bildirdim. Gördüm ki kararı kesinmiş.
İnsanlar iyi bir şeyler yaparsa, kendinden evvelkileri düşünürse demek ki onu da düşünen de çıkıyor. Bu da bizim toplumuza örnek teşkil etmelidir. Kendimden sonra yerime layık gördüğüm Ayşe Ünlüce’nin heykelini de şehrin bundan sonraki gelişiminin sembolü olan yerlerde hep beraber açarız. Tevazu iyi bir şey ama tevazu göstermenin de akılsızca bir iş olduğunu da düşünmüyor değilim. İnsanlar gerçekleşmeyecek gibi gözüken idealleri gerçekleştiği zaman çok mutlu olmalılar. Ben şuanda o mutluluğu yaşıyorum.”
“Heykel yapıyor diye eleştirdiler”
Eskişehir’e kazandırdığı heykeller için çok eleştirildiğinden bahseden Büyükerşen, “Batı’da gıptayla baktığımız sanatın bugün köylerimiz dahil Türkiye’nin her yerinde olması lazım. Eskişehir’e heykeller kazandırmaya başladığım zaman çok eleştiri aldım. Eskişehir’e gelenler bugün heykellerin önünde fotoğraf çektiriyor. Heykeller aynı zamanda anıları sembolize eden sanat eserleridir” ifadelerini kullandı.
Atatürk’e benzetemedi, müzesini kurup kendi yaptı
“Ben heykeltıraş değilim ancak çoğu kişi bana o gözle bakar” diyen Büyükerşen, Londra’da Madam Tussaud Müzesi’nde gördüğü Atatürk heykelinin, Atatürk’e benzememesine öfkelenerek, heykel çalışmalarına başladığını anlattı. Büyükerşen, “Eskişehir’e şimdi önünde kuyruklar olan bir müze kazandırdık. Bunlar belediye başkanı olarak planlamadığımız işlerdi.
Bir zamanlar akademisyenliğini ve rektörlüğünü yaptığım üniversitende kurduğum Güzel Sanatlar Fakültesi’nde kendime merdiven altında küçük bir atölye koymuştum. Atatürk’ün balmumu heykelini günün birinde yapmak için…
O atölyeyi kurduğum gün Eskişehir’de benden önce belediye başkanlığı yapan herkesin heykelini yapmayı düşünürdüm. Her düşündüğümü gerçekleştirmeyi de Allah bana nasip etti. Bir tek belediye başkanı eksik, o da benden önceki belediye başkanıdır. Neden yapılmadığını da biliyorsunuz” diye konuştu.
Comments